گردش مالی ۲۸ میلیاردی ظروف یکبار‌مصرف

زمانی كه برای نخستین‌بار ظروف یكبار‌مصرف وارد بازارها شد، درصد بسیاری از مردم نفس راحتی كشیدند و به خود وعده زندگی سالم‌تر و البته راحت‌تری دادند، بدون اینکه توجهی به مضرات این کالا داشته باشند.

در‌حال‌حاضر سال‌هاست كه این ظروف حتی در نذری‌ها‌ و سفره‌ها جای خود را باز كرده‌ و از زمانی كه نذری در سینی‌ها و ظروف فلزی در بین مردم پخش می‌شد مدت زیادی گذشته ‌است.

در روزهای تاسوعا و عاشورا بیشترین حجم از نذری توسط هیات‌ها و دیگر مردم عزادار پخته و توزیع می‌شود. بخش عظیمی از این هزینه‌ها مربوط به ظروف یکبار‌مصرف است که پس از مصرف غذا، این ظروف یکبار مصرف راهی سطل‌های زباله می‌شوند.

گردش مالی ظروف یکبار مصرف هرساله در روزهای تاسوعا و عاشورا به‌حدی زیاد است که بسیاری از فروشندگان در بازار بزرگ تهران و هم در دیگر بازارهای سطح کشور اجناس خود را از مغازه خارج می‌کنند و به فروش ظروف یکبار‌مصرف که سود بسیار بالایی دارد، می‌پردازند.

گردش مالی 28 میلیاردی ظروف یکبار‌مصرف

با توجه به قیمت ‌حال‌حاضر ظروف یکبار‌مصرف و همچنین قیمت قاشق و چنگال یکبار‌مصرف، بانی مجلس برای یک هیات ۱۰۰ نفره باید مبلغی ‌حدود ۱۱‌هزار و ۵۰۰ تومان برای خرید ظروف یکبار‌مصرف هزینه کند.

در روزهای تاسوعا و عاشورا تقریبا تمامی مردم کشور غذای نذری خود را در ظروف یکبار‌مصرف دریافت می‌کنند. درحال‌حاضر برای یک ظرف یکبار‌مصرف ۹۰‌تومان و برای یک قاشق یکبار‌مصرف ۲۴ تومان پرداخته شود‌ که روی هم بانی مجلس باید حدود ۱۱۴ تومان برای خرید ظروف یکبار‌مصرف هزینه کند.

با یک حساب سر‌انگشتی می‌توان گفت که در روزهای تاسوعا و عاشورا حدود ۶۰ میلیون نفر از جمعیت کشور اگر چهار‌ عدد غذای نذری دریافت کنند، حدود ۲۴۰ میلیون ظرف یکبار‌مصرف توسط کارخانه‌داران تولید و از سوی هیات‌داران خریداری شده است.

بنابراین اگر برای هر‌کدام از این ۲۴۰ میلیون عدد ظرف ۱۱۴ تومان هزینه شده باشد، رقم کلی آن به حدود ۲۸ میلیارد تومان می‌رسد‌ که این رقم برای بخش ظروف یکبار‌مصرف گردش مالی بسیار بالایی محسوب می‌شود. به طور کلی در روزهای تاسوعا و عاشورا مبلغی حدود ۲۸ میلیارد تومان پول راهی سطل‌های زباله‌شده که برای بازیافت هم باید مبلغ هنگفتی دوباره پرداخت شود.

ظروف یكبار مصرف را داخل ماكروویو قرار ندهید

مصرف غذای داغ در ظروف پلاستیکی منجر به ایجاد انواعی از سرطان می‌شود، اما درصد بسیاری از مردم حتی به این نکته هم توجه نمی‌کنند و در ایام ماه‌ محرم و صفر غذای نذری موجود در ظروف یکبار‌مصرف را از فریزر درمی‌آورند و اقدام به گرم کردن غذا در ماکروویو می‌کنند. توصیه می‌شود به هیچ‌وجه از ظروف پلاستیکی در ماکروویو استفاده نکنید، به‌خصوص غذاهای حاوی روغن و چربی، زیرا گرما و پلاستیک و روغن با هم ترکیب می‌شوند، که نتیجه آن تولید سم دیوکسین است.

گردش مالی 28 میلیاردی ظروف یکبار‌مصرف

استاندارد ظروف یكبار‌مصرف اجباری نیست

درحال‌حاضر بیش از پنج هزار كارخانه و كارگاه تولید ظروف یكبار‌مصرف در كشور وجود دارد، این در حالی است كه فقط ۳۰۰ كارخانه از این تعداد مجوز تولید این ظروف را دارند و مشخص نیست‌ مابقی این كارخانه‌ها با چه موادی و چگونه نسبت به تولید این ظروف اقدام می‌كنند.

متاسفانه استاندارد ظروف یكبار‌مصرف اجباری نیست و واحدهای تولیدی می‌توانند بدون مجوز به تولید اقدام كنند. در این خصوص باید تقاضای اجباری شدن استاندارد ظروف یكبار‌مصرف به سازمان استاندارد کشور ارائه شود تا در این مورد تصمیم‌گیری‌های لازم صورت گیرد، اما متاسفانه تاكنون هیچ تقاضایی از سوی مسئولان ذی‌ربط انجام نشده است.

فهرست